Svenska krig

Sverige var en gång i tiden en stormakt. Vi stred om allt och med alla. För det mesta så vann vi – tills vi kom till en punkt då resten av världen hade fått nog av de krigande svenskarna. Vi blev tillbaka drivna till vårt lilla avlånga land och har stannat i det sedan dess.

hoogstraten-618893_640Idag är svenskar kända för att vara en neutral part i alla krig. Under både första och andra världskriget var Sverige neutrala, tillsammans med grannarna Danmark och Norge. Det senaste kriget som Sverige deltagit i och fortfarande deltar i är Afghanistankriget. Sverige har varit både en fredsbevarande insats och en krigsinsats sedan 2002. Däremot så blev varken medborgare eller riksdagen informerade om ändringen i insats då regeringen valde att hålla tyst om Sveriges position i Afghanistankriget.

Idag fortsätter FN att skicka svenska trupper till Afghanistankriget, men få som tar militärutbildning idag blir utsatta för krig. Militärutbildningen idag är något som många ungdomar gör för att få det på CV:t. Då Sverige är ett väldigt fredligt land är det många som känner sig trygga med militärutbildningen, trots Sveriges krigande historia. Hade Sverige idag varit i krig hade förmodligen inte lika många anmält sig till militärutbildning.

Tidigare krig
Innan Afghanistankriget hade Sverige ett krig 1814 som var ett fälttåg mot Norge. Under det kriget tvingades Norge in i en union som sedan upphörde i oktober 1905. Innan det hade Sverige erövrat Norge från Danmark i Andra Napoleonkriget. Sverige vann mot Frankrike och Danmark för att få Norge 1814. Innan det förlorade Sverige dock Finland till Ryssland i det Finska kriget. Hade inte Sverige krigat så mycket som de gjorde från 1400- till 1800-talet hade vårt land varit avsevärt mindre. Många län som ligger på gränsen mot andra länder är delar av de andra länderna som vi en gång erövrat. Till exempel så erövrade Sverige Gotland, Skåne, Blekinge, och Bohuslän.

För dig som vill veta mer om de olika krig som Sverige varit involverad i så finns det många olika museum som du kan besöka. Dessutom finns det ett urval av böcker som kan ge dig en djupare inblick i det hela, vilket kan vara ett perfekt julklappstips till den historieintresserade.

Framtida krig
Som framtiden ser ut räknat från idag är chanserna ytterst små att Sverige hamnar i ett krig. Som ett fredligt land med ryktet om att ställa sig neutralt till andra länders osämja riskerar inte Sverige att få krig riktade mot sig eller engagera i krig. Sverige fortsätter att vara ett neutralt, säkert land att bo i. Ungdomar kan fortsätta att gå militärutbildning utan att behöva oroa sig för att bli inkallade i krig under en snar framtid.